Hem Om Skolan Måleri Grafik Skulptur Personal Galleri Övrigt Anslagstavlan             


 
UPPDATERAD: 2017.09.12
DÔMEN
GIBCA EXTENDED


Den Wald wieder erobern

På natten framstår den vackra skogen som skrämmande och man avviker ogärna från de stora vägarna, om man ens vågar sig in i parken på kvällen. Dômen konstskola vill genom detta projekt återta Slottsskogen under några mörka timmar en septemberkväll.

Vi skapar en alternativ visningsplats för multimediala installationer, gjorda av skolans studerande. Tillsammans vandrar vi mellan tio olika platser och funderar kring de verk som visas. Vad händer när gränsen mellan inomhus och utomhus förskjuts och det dolda blir synligt?

Datum: 15 september kl. 21-23 utställning med performance och installationer.
Plats: Dômen konstskola, Slottsskogen, Dufvas Backe 3, 413 11 Göteborg

https://sv-se.facebook.com/domenkonstskola

SKOLSTART 2017

Gruppfoto på första skoldagen för terminen.

KULTURNATT I
KVARNBYN


Elever från Dômen konstskola KULTURNATT I KVARNBYN
Fredag 1 september kl. 18.00 - 23.00

Installationer skapade av elever från Dômen konstskola: Jesper Palmqvist, Joseph Linderoth, Kristina Ludvigson.

Jesper Palmqvist om sitt verk:
Queers utsätts världen över av våldsbrott som tystas ner och normaliseras. Därför uttrycker många ofta en rädsla för att vistas i det offentliga rummet. Mitt verk är exkluderande mot icke-queers för att bryta strukturer och för att visa queerpersoner hur viktigt det är att kunna känna ett syskonskap och en stolthet. Ett stort syfte är även att skapa en diskussion om hur separatism är okej eller inte.

cargocollective.com/brorjesper

Joseph Linderoth om sitt verk:
Shelter: A Home for Migratory Birds är en installation där jag vill utforska människans sinnen och hur en kan lura dessa genom att framställa en föreställd verklighet som nödvändigtvis inte är sann. Jag vill även undersöka den mellanvärld som uppstår när jag själv inte har full kontroll över det slutgiltiga framförandet av verket, utan lämnar det till naturen att bestämma. På så vis skapar jag två verk i ett, två lika sannolika installationer som samspelar i våra sinnen.

Kristina Ludvigson om sitt verk:
Ljudinstallation – Under ytan. Vad gömmer sig under ytan? Hur låter det under forsens dån? Vad finns i underjorden under Kvarnbyn?

Välkomna.

SKOLSTART

Skolstarten är den 21 Augusti kl 09:00 för nya studerande och kl 10.15 för studerande som går sitt andra år på Dômen. Dômen konstskola, Björngårdsvillan, Göteborg.

Varmt välkomna

Dômen och
GIBCA Extended 2017Den Wald wieder erobern

På natten framstår den vackra skogen som skrämmande och man avviker ogärna från de stora vägarna, om man ens vågar sig in i parken på kvällen. Dômen konstskola vill genom detta projekt återta Slottsskogen under några mörka timmar en septemberkväll, för att skapa en alternativ visningsplats för multimediala installationer skapade av skolans studerande. Tillsammans vandrar man mellan tio olika platser och funderar omkring de verk som visas. Vad händer när gränsen mellan inomhus och utomhus förskjuts och det dolda blir synligt?

Datum: 15 september kl. 21-23 Performance/installation
Dômen konstskola-Slottsskogen, Dufvas Backe 3,413 11 Göteborg

WAY OUT WEST
2017


 

Välkomna till Dômens tält under Way out west festivalen 2017. Du hittar oss strax till höger efter backen då du kommit in på festivalområdet via Linneplatsen på området (se karta). I tältet kan du se på en videokompilation med konstfilmer, slappa på badmadrasser, piffa upp dig, få naglarna målade, få en temporär tatuering, pärla platta, fota dig i den gigantiska emojin som står bredvid tältet eller varför inte ta ett gratis vykort med dig som elverna gjort. Vi är på plats alla dagar. Välkomna!


GRUPPFOTON FRÅN AVSLUTNINGEN
GRAFIKEN
MÅLERI 2
SKULPTUREN
MÅLERI 1


KONSTKOLLO

Vecka 25 och 26 så är det KONSTKOLLO på skolan med en mindre utställning i slutet. Utställningen är öppen för allmänheten och sker i skolans lokaler.

WAY OUT WEST 2017

Skolan kommer att delta på årets Way Out West festival igen.

http://www.wayoutwest.se/

DÔMEN
STIPENDIATER
2017

Skolan delar ut några stipendier varje år vid skolans slut från olika fonder. Och i år vill vi gratulera:

HÅLLÖSTIPENDIET 2017 gick till
Nelly Engström och Alexandra Nilsson

STIFTELSEN OTTO OCH CHARLOTTE MANNHEIMERS FOND gick till
Linnea Hilding i måleri 1
Tringa Gashi på skulpturen
Moa Ryman på skulpturen
Malin Cederlund i måleri 2
Karl Pettersson på grafiken

UTSTÄLLNINGSSTIPENDIE 2017 GALLERI 54
Daniel Gustafsson, Linnea Bengtsson och Josefine Nilsson Åhrman.

JÄSTSTIPENDIUM 2017 på Bageriet Konstepidemin gick till

Bageriet är ett projektrum på Konstepidemin. Ett rum där konstnärliga processer kan jäsa!
Stipendiaten får 1 månads ateljevistelse i Bageriet på Konstepidemin.
Dessutom omfattar stipendiet en utställningsperiod, vernissagelördagen den 30 september på Bageriet Konstepidemin.

Miranda Fahlén

 

GRATULATIONER

Vi gratulerar Dômens styrelseledamot Ruben Östlund till Guldpalmen som han tilldelades vid årets filmfestival i Cannes för sin film ”the Square”. Stort grattis!

Mer om filmen: LÄNK>> http://www.plattformproduktion.se/the-square/

VÅRUTSTÄLLNING
2017

20-28 maj


 Vårutställning på Dômen konstskola 2017.
Vernissage 20 Maj kl.12:00-16:00
Utställningen pågår 20-28 maj Öppetider 12:00-16:00
Björngårdsvillan - Slottskogen


VETENSKAPS-
FESTIVALEN
10–14 maj

 

Vem i hela världen kan man egentligen lita på?

Dômen konstskola ställer ut på Vetenskapsfestivalen den 10–14 maj. Plats: två röda stugor i Bältesspännarparken nära Trädgårdsföreningens entré. Utställningen är öppen varje dag kl. 10-18.

För några år sedan skrevs källkritik in i läroplanen för historieämnet i gymnasieskolan. Värdet av källkritik, alltså kritisk granskning av de text-och bildkällor vi söker upp och använder oss av i det dagliga livet har betonats mer och mer i och med framväxten av det digitala samhället. ”Nyheter” och ”fakta” sprida med vindens hastighet. Hur ska man veta vad som stämmer med verkligheten eller inte? Ofta har vi människor en tendens att lyssna till de nyheter som bekräftar de åsikter vi redan har och vi diskuterar oftast med dem som har ungefär samma värderingar som vi själva, de s.k. åsiktskorridorena. För att utveckla sitt tänkande och bidra till en seriös diskussion är källkritiken en hjälp. Ska jag nöja mig med den här uppgiften, eller går det att kontrollera att det stämmer?

Om vi tänker oss ett arkiv där tusentals handlingar lagras; räkenskaper, brev, fotografier, kartor, diplom åt duktiga lantbrukare, tullkvitton, domstolsprotokoll, sjukhusjournaler, polisförhör. Detta arkiv innehåller alltså mängder av information direkt hämtade ur många olika mänskliga verksamheter - allt möjligt som pågår samtidigt i ett samhälle. Arkivpersonalen har ordnat och förtecknat material i arkivet där det nu finns inbundet i mappar eller liggande i kartonger, i hyllor eller i byrålådor. Där möter vi omsorgsfullt skrivna kärleksbrev, förteckningar över kassaskåpstjuvar och varuprover från tapetfabriken.
Detta arkiv finns och det ligger på Arkivgatan och på Polstjärnegatan i Göteborg.

En grupp studerande vid Dômen konstskola i Göteborg har fått till uppgift att gå in i arkivet och formulera en ny idé, prova ett tankeexperiment, lägga fram nya fakta – de har kort och gott gjort en fejkad arkivhandling. De hänvisar till arkivet. Helt plötsligt finns det en uppseendeväckande uppgift i arkivet som ingen lagt märke till tidigare. De utmanar arkivets auktoritet, dess historieskrivning. Deras uppgift har varit att under två veckor gå in i arkivet - för att leta, inspireras, fundera, anteckna och sedan utföra en arkivhandling i valfritt material. I samarbete med Vetenskapsfestivalen visar de här resultatet av sitt arbete.

Medverkande: Fanny Arnesen, Therese Söder, Miranda Fahlén, Clara Carlén, Karl Pettersson, Malin Cederlund, Karl Salomonsson, Sara Gunnarsson, Daniel Gustafsson, André Petersson, Susanna Lundberg, Sannah Kvist, Moa Ryman, Ebba Andersson, Alice Angelini, Matilda Schelin, Badou Jobe,
Alexander Boström, Kalle Iso-Koivisto.

Åsa Pröjts, lärare, Dômen konstskola
Karl-Magnus Johansson, arkivarie, Landsarkivet, Göteborg

WorkshopDÔMEN UPPMÄRKSAMMAR

Josefin Östberg Olsson har fått Fredrik Roos stipendiet.

Om ni går in på hennes hemsida och klickar på länken "about" så kan ni se att hon gick på Dômen 2010 - 2011 på skulpturen.

LÄNK: http://josefineostbergolsson.se/

LÄNK:.Om Fredrik Roos Stiftelse.

WORKSHOP


 
GRATULATIONERVi på Dômens konstskola gratulerar de som har blivit antagna och kommit på intervju
till olika konstnärliga högskolor.

VILL DU SÖKA TILL DÔMEN KONSTSKOLA?

Vill du söka till Dômen konstskola?
Fredag den 7 april visar vi hur en ansökan kan se ut. Välkommen kl 10-12
eller 13-15 till Dômen konstskola i Slottsskogen i Göteborg.

Du kan även kontakta skolchef Anna Persson på mail:
anna.persson@domenkonstskola.se eller på tel 073-9865488.

Mer information om ansökan och dess utbildningar hittar du på fliken Ansökan på huvudsidan.

ATELJÉ PÅ HÅLLÖ


Ön Hållö ligger strax utanför Smögen i Bohuslän. Hållö är en av Bohuskustens äldsta och mest kända fyrplatser och dessutom ett naturreservat. Här har Dômen konstskola en litet ateljéhus med kök, arbetsbord och sovloft, beläget ett stenkast från havet och fyren. Rundslipade stenhällar, milsvid utsikt över öppet hav, ett rikt fågelliv och en ovanlig flora gör Hållö till en underbar plats att vara på. På ön finns dessutom ett vandrarhem.

Konstintresserade privatpersoner och institutioner som är intresserade av att hyra ateljéhuset för några dagar kan kontakta skolan på: info@domenkonstskola.se eller anna.persson@domenkonstskola.se.
Kostnad: 2800 kr/vecka Man kan hyra ateljén max en vecka.

DÔMEN ÅSIKT

LÄNK: Åsa Pröjts: Vad är det vi gör mot människans bästa vän?

FÖRELÄSNINGAR 2017


10/1 kl. 9 Annika Lundgren (endast för skolans elever)
13/1 kl. 13 F.d. elever berättar om sina studier på olika högskolor. Maj Risholm och Marianne Ahnlund, Isabelle Hjortfors, Nils Ekman, Maja Sikorska, Malin Petersson (endast för skolans elever)
3/2 kl. 13  Ylva Ogland föreläser om sitt konstnärskap
10/2 kl. 9-16  Heldag teckning 
17/2 kl. 13 Sara-Vide Ericson föreläser om sitt konstnärskap  
24/2 kl. 13 Niclas Östlind föreläser om samtida fotografi
3/3 kl. 13 Kendell Geers föreläser om sitt konstnärskap
10/3 kl. 13 Stina Edblom föreläser om utomeuropeisk konst 
24/3 kl. 13  Fredrik Wadström föreläser om rysk konstaktivism
31/3 kl. 9 Jan Håfström föreläser om sitt konstnärskap 
7/4 kl. 13 Heldag teckning
5/5 kl. 9 Ekonomiföreläsning av Anna Persson och Åsa Pröjts
                                           (endast för skolans elever)
 
  Föreläsningarna är öppna för allmänheten om inget annat anges.

DôMEN KONSTSKOLA
PÅ TV4,
SVERIGEQUIZEN


 

Dômen konstskola fick besök i sommras på konstkollot av programmet Sverigequizen med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg i spetsen. Missade ni inslaget på Tv4 kan ni se det här ovan.

(fd)DÔMEN ELEVER
STÄLLER UTThomas Jordansson
14/11-28/11-16 Viktors kaffe, Geiersgatan, Göteborg
http://www.thomasjordansson.com/

Jakob Leijonhielms utställning Fynd och fantasier.
24 sept - 12 okt Grafik i väst i Göteborg
LÄNK: https://www.grafikivast.se/

FIRMAN
Utställning Manifesta, FIRMAN 9 september.
Susanna Antonsson, Linnea Jardemark, Hanna Månsson Nord, Marika Sanaksenaho och Maja Sikorska. Samtliga gamla Dômenelever.
LÄNK http://m11.manifesta.org/en/artist/firman

William Buller
3-6 september. Plats: Bageriet, konstepidemin i Göteborg.
LÄNK http://konstepidemin.se/artist/william-buller/

STUDIESTÖD

Dômens konstskola drivs med statliga och regionala anslag. Skolan står under myndigheten för yrkeshögskolan tillsyn. Utbildningen är studiestödsberättigad. CSN beviljar studiemedel i två år (80 veckor totalt). Även merkostnadslån till skolavgiften kan sökas.

Mer information och blanketter får du på CSN´s hemsida här.

DôMENS ELEVRÅD

Dômen konstskola har ett aktivt elevråd vars synpunkter och utvärderingar är till stor hjälp i skolans utvecklingsarbete. En gång i månaden är det Stormöten på skolan då aktuell information och frågor tas upp. Under dessa möten har elevrådet en stående punkt. Studeranderepresentanter är inbjudna att närvarar på skolans styrelsemöten.